אם אתם הורים לילדים צעירים בעידן הזה אז יש להניח שהתחתנתם בגיל מבוגר יותר מזה שהוריכם התחתנו וכתוצאה מכך הפכתם להורים בגיל מאוחר יותר וגם ההפרש בין הילד הראשון שלכם לשני הוא בדרך כלל קטן יותר. (בהקבלה לעידן הזה אתם עושים הכול מהר יותר ואין דחיית סיפוקים) כך יוצא שהמעבר מזוג למשפחה צעירה מתרחש תוך זמן קצר יחסית והשינוי הוא דרמטי ונחשב כשלב שמייצר לחץ משמעותי מאוד בחיים.
ולמה זה כך? לכאורה קרה לכם הדבר הנפלא והקסום ביותר – נולדו לכם ילדים והפכתם להיות הורים. אבל, הפלא הקסום הזה הביא איתו גם 45 שעות שבועיות של משימות וצרכים תובעניים ובלתי ניתנים לדחייה זאת בנוסף לשינויים פיזיים והורמונליים שמתרחשים הן אצל האישה והן אצל הגבר וכן שינויים בכל תחומי החיים – קריירה, הוצאות כספיות, חיי חברה.. יש לכם הרבה פחות זמן ואתם הרבה יותר עייפים.. וכשמגיע הילד השני אז כבר מדובר באתגר מורכב עוד יותר של צרכים ומשימות נוספות והתאמה לשני ילדים בעלי צרכים שונים ולפעמים אף מתנגשים…
שינוי דרמטי כזה מצריך בסיס זוגי איתן שאם לא כך מהר מאוד נתקלים בקשיים ומופיעים סדקים והזוגיות עלולה להתפרק ואני אולי אפתיע אתכם אם אגיד שזוגות רבים לא עומדים בלחץ הזה ולמעשה 50% מהגירושים מתרחשים ב5-7 השנים הראשונות להורות.
אבל אתם בהחלט לא מוכרחים להיות חלק מהסטטיסטיקה הזאת.
הקושי המרכזי אתו מתמודדים ההורים החדשים הוא הצורך במציאת האיזון הנכון בין הזוגיות וההורות, חשוב לזכור כי זוגיות ואינטימיות הם מפתח לחיים בריאים ומספקים. הזוגיות היא הבסיס וההורות היא הערך המוסף שלהם ובכלל, הזוגיות הייתה כאן קודם וגם יכולה להמשיך הרבה אחרי שהילדים יצאו מהבית ויקימו זוגיות משלהם (ומניסיון אני אומרת שזה קורה הרבה יותר מהר משנדמה לכם…). למען האמת השינוי הדרמטי הזה של לידתה של משפחה ובהמשך בניית המשפחה יכולים גם להיות תקופה של בניית הזוגיות והעמקת הקשר הזוגי שלכם, וזאת בתנאי שתתייחסו לכך כאל משימה משותפת, כאל עבודת צוות.
מחקרים מראים שזוגותמתווכחים על הזמן הזוגי והוויתורים האישיים, על יחסי המין, על כספים וההוצאות, על החלוקה בנטל עבודות הבית, על מעורבות המחותנים, על מיומנויות הוריות, וחינוך הילדים. אבל ויכוח הוא בעצם תוצאה של שיחה שלא התקיימה, כלומר במקום לצפות שהאחר יבין מה אתם רוצים ולמה אתם זקוקים פשוט תבקשו. זה חוסך כל כך הרבה תסכול וכאב. כמובן שצריך ללמוד איך לנהל את התקשורת בצורה מכבדת ואדיבה ולא שיפוטית וביקורתית, אבל אלה כלים שכל אחד יכול ללמוד.
הורות לא צריכה להיות משהו שמנהל אתכם אלא הורות זה משהו שאתם עושים לעצמכם ויכולים לנהל אותה כרצונכם, למרות האתגרים ויש לי כמה רעיונות בשבילכם –
- אל תהססו לקבל עזרה מבני משפחה או בתשלום (זה שווה את זה) ולחזור לבילוי משותף ומהנה – פנו ערב בשבוע או לכל הפחות פעם בשבועיים רק לשניכם. כך גם הילדים שלכם לומדים מה זה זוגיות ומבינים שיש לכם קיום חוץ מאשר להיות ההורים שלהם….
- אל תסתגרו רק בתוך הבית והקן המשפחתי הקטן שלכם, השתתפו בפעילויות חברתיות ומשפחתיות, זה יוצר גיוון ו"החלפת אויר" וגם עוזר לתרגל מיומנויות של שיתוף פעולה וגם הילדים לומדים שהם חלק ממשפחה וקהילה גדולה יותר.
- השתדלו שלא "לקטר" על בן.ת הזוג אצל בני משפחה וחברים, הם ממשיכים לזכור ולנטור גם לאחר שאתם כבר מזמן השלמתם ועלול להיווצר אקלים רעיל שעלול להסלים את הויכוח הבא שיהיה לכם (ויהיה…)
- לחזור לאינטימיות וקרבה רגשית ופיזית – אל תלכו לישון בנפרד, השתדלו לסיים את היום ולהיכנס למיטה יחד ובוודאי אל תכניסו את הילדים למיטה שלכם…
- היו נדיבים במחמאות ובפירגון והוקירו את בן.ת הזוג שלכם בכל הזדמנות ובעיקר ליד אנשים אחרים. אבל חשוב שתקפידו על מחמאות אמיתיות ואותנטיות ואל תשתמשו במחמאות ובמילים סתמיות.
הרבתי לכתוב על הורים שנמצאים בזוגיות אבל הורים רבים הם הורים יחידנים שמתמודדים כמעט לבד עם כל אתגרי ההורות, מציאת הזמן בין העבודה למשפחה ואיך באוקיאנוס המשימות לא לאבד גם את עצמם.ן…
אז חלק מההצעות מתאימות גם לכם ואני שמחה לכתוב כמה הצעות נוספות –
- אל תהססו לקבל עזרה מבני משפחה או בתשלום (זה שווה את זה) ולצאת לבילוי או לחוג או לפעילות מהנה אחרת, פנו לכך ערב בשבוע או לכל הפחות פעם בשבועיים רק לעצמכם. כך גם הילדים שלכם לומדים שיש לכם קיום גם חוץ מאשר להיות ההורים שלהם….
- אל תסתגרו רק בתוך הבית והקן המשפחתי הקטן שלכם, השתתפו בפעילויות חברתיות ומשפחתיות, זה יוצר גיוון ו"החלפת אויר" וגם הילדים לומדים שהם חלק ממשפחה וקהילה גדולה יותר.
- שבו לתכנן את סדר היום, את לוח הזמנים ואת סדר המשימות שלכם, זה אולי לא כל כך "ספונטני וזורם" אך יקל עליכם מאוד ויפחית את מצבי התסכול וההתשה שעלולים להיווצר.
- למרות הפיתוי, השתדלו שלא להכניס את הילדים למיטה שלכם. יצירת נפרדות היא תהליך התפתחותי חשוב עבורם ויאפשר גם לכם לשמור על העצמאות והעצמיות שלכם.
- היפטרו משיפוטיות מוגזמת ומהלקאה עצמית. הילדים שלכם צריכים הורים מאושרים, מסופקים ובטוחים בעצמם אז תאהבו את עצמכם.