טל: 6968*  |  10:00-13:00, 19:30-22:00
בשעות אחרות ניתן להשאיר הודעה ונשוב אליכם

אכילה בררנית

מיכל הראל
יועצת משפחתית ומדריכת קבוצות הורים וצוותי חינוך
הילד שלכם מוכן לאכול רק שניצל ופתיתים? הילדה לא מוכנה לנסות שום מאכל חדש ובטח לא ירקות? יש סיכוי שגם הילד שלכם בררן בענייני אוכל. בררנות באוכל היא תופעה המאפיינת ילדים רבים בעולם המודרני. ילדים המסרבים לאכול מזונות חדשים ואוכלים מספר מצומצם של פריטי מזון. שכיחות האכילה הבררנית בקרב ילדים נעה בין 10% ל 30%.

הסיבות הנפוצות

בעיה בויסות חושי:
ילדים שמרגישים חוסר נוחות לגעת במרקמים מסויימים, או נרתעים מריחות או טעמים רבים.

קושי רגשי:
למשל ילד שנחנק בילדותו מאוכל מוצק, עלול להירתע מלאכול מאכלים שמזכירים לו את החוויה שעבר.

גורם סבבתי משפחתי:
הוא בעל השפעה קריטית על התנהגות הילד. הילדים מושפעים ממה שפוגשים בבית ולכן חשוב לחשוף אותם לסוגי מאכלים מגוונים. לאכול יחד איתם לפחות ארוחה אחת ביום ולהוות דוגמה להורה שאוכל מגוון מאחלים נרחב ונהנה מהאוכל.

האם הבררנות מהווה בעיה בריאותית?

אם אתם מודאגים שהילד לא אוכל מספיק מאכלים הנחוצים לבריאותו, או שהוא בעל משקל לא תקין, חשוב לפנות לרופא ילדים ולבקש את חוות דעתו.

מה לא לעשות? לא להכנס למאבקי כוח!

 יש הורים שמפעילים את שיטת המקל והגזר ומאיימים- "אם לא תסיים מהצלחת, לא תקבל ארטיק". סביר להניח שההורה המאיים בנושא האוכל מנסה להכניע את הילד גם בתחומים נוספים. כמו, למשל, " אם לא תסדר את החדר, לא תקבל שוקולד". הילדים לא מבינים את הקשר בין סידור החדר לשוקולד. הם מבינים שההורה יכול למנוע מהם את השוקולד מכיוון שהוא חזק מהם.

 כשמאיימים עליהם ונאבקים בהם הם לומדים שבעולם יש אנשים חזקים מהם ויש חלשים מהם. החזקים מנצחים והחלשים מפסידים.  הילדים רוצים בדיוק כמו הוריהם להיות החזקים, לנצח. כך מתחיל מאבק כוח בבית. במאבק כוח, הילדים ירצו לנצח, ולכן הם עלולים לסרב לאכול חלק גדול מהמאכלים שאתם מציעים להם.

מלחמה לא מייצרת שיתוף פעולה. מלחמה מייצרת התנגדות.

בנוסף, ככל שתתנו תשומת לב רבה סביב האוכל, הילד עלול להסיק בטעות שזו הדרך להשיג התייחסות מהוריו. הוא יתמיד בהתנהגותו הבררנית במטרה להרגיש שרואים אותו. ולכן חשוב לתת לו תשומת לב במהלך היום ללא קשר לאוכל.

מה עוד מומלץ לעשות?

היעזרו בילדים בהכנת הארוחה. הכינו איתם מנות אטרקטביות, למשל- יצרו פרצוף מירקות חתוכים.

ערכו ארוחות משפחתיות באווירה טובה סביב השולחן (לא סביב המסכים).

בזמן הארוחה אפשר לספר סיפור מעניין או לשתף בחוויות היום. כמובן להתאים את רמת השיח לגיל הילד.

 הגישו בכל ארוחה מגוון מאכלים בריאים. חשוב שיהיה על השולחן גם אוכל שהילד אוהב.

אם אינו מעוניין לאכול מה שאתם מציעים, אל תכעסו. אפשרו לו לבחור בלי לחץ וללא התייחסות מיותרת, גם לא התייחסות חיובית.

הוו דוגמה אישית לאכילה בריאה ומגוונת. תנו חיזוקים חיוביים על רצון לטעום טעמים חדשים.  והטיפ החשוב ביותר הוא להיות סבלניים. יש סבירות גבוהה שככל שהילד יגדל הוא ירצה להתנסות במגוון רחב יותר של מאכלים.

נא הקלידו את מספר הנייד אליו תרצו לקבל במסרון את הקישור לעלון הדו-חודשי המקוון שלנו. בשליחת המספר אתם מביעים את הסכמתכם להצטרף לרשימת התפוצה

בואו נקבע פגישה טלפונית

דילוג לתוכן