כאנשים בוגרים אנו יכולים להבין על עצמנו מה עברנו. כי אנחנו נדבר על זה. נשתף את הסביבה הקרובה שלנו בתופעות ובשינויים שאנו חווים ומרגישים. כלומר, אנו נצליח לפענח לבד, להסביר את ההתנהגויות שלי ובהתאם לכך אפנה לגורמים מתאימים על מנת לקבל טיפול.
אך מה קורה עם הילדים? האם הם יכולים להבין את מה שהם ראו? האם הם יכולים לתת פרשנות רגשית לחוויה הזו? האם הם יכולים להכיל את המציאות החדשה? איך נדע מה עובר ילדינו? איך נדע מה לעשות ואיך לעזור להם?
ילדים בגיל הרך אשר טרם רכשו את השפה באופן מלא, יספרו לנו על הקשיים שלהם ועל המצוקות שלהם בדרכים שונות, באמצעות התנהגויות. הרטבה, התפרצויות זעם, קשיי אכילה, קשיי שינה, זעם וסרבנות, חוסר רצון לשתף פעולה, למשל אי הסכמה להשתתף בחוגים או במפגשים חברתיים ועוד. את אותן התנהגויות אנו נצליח לראות ולזהות דרך הציורים שלהם.
הציורים מספרים לנו על התחושות, הרגשות וקשיים שעובר הילד. הם מספרים לנו על המקור לקושי. אנו נוכל להבין וללמוד דרך הציור מה עוצר אותו ומה יאפשר לו להתפתח ולצמוח. אנו נצליח לתת פתרון ספציפי לאותו ילד, ולא פתרון כללי לכולם.
אז מה אנו יכולים לראות בציור של ילד, אשר יסייע לנו להיכנס לעולמו הפנימי להבין אותו ולסייע לו? בציורי ילדים, למשל, אנו נסתכל על לחץ הפעולה. האם יש לחץ חזק או חלש. דבר אשר יכול להעיד על הטמפרמנט של הילד. האם נוטה להיות סוער או אולי עיקש… אנו נבדוק גם את עובי הקו, אשר נותן לנו משמעות רגשית. אנו נבדוק את הזרימה של הציור, שהיא ביטוי לעולם הפנימי של הילד. האם יש הלימה בין העולם הפנימי לחיצוני. או אולי אין זרימה, והפרשנות של הילד תהיה שדברים לא ברורים לו. דבר אשר יכול להוביל לכעס, להתפרצויות, ולתחושה של חוסר בטחון. כשהילד מצייר, אנו נבדוק גם את המרחקים בין האלמנטים אשר צייר. האם הם קרובים, האם הם צפופים, האם הדף ריק או יותר מלא. דבר אשר יכול ללמד אותנו על תלותיות ופחד מצד אחד או אולי עצמאות ואינדיבידואליזם.
אנו נבדוק אברי גוף כמו צוואר, ידיים, צוואר, שיער, רגליים. כל אחד מאברי הגוף יכול ללמד אותנו על הפניות ועל היכולת של הילד לדבר ולשתף בחוויות אותם הוא עובר, או אולי בקושי שלו לדבר ולשתף, בחוסר יכולת לבקש עזרה וסיוע.
אסכם ואומר שציורי ילדים הם עולם ומלואו, דרך ציורי הילדים אנו נכנסים לתוך עולמו הפנימי היצירתי והסודי של הילד. דרך הציורים ניתן להבין את נפשו של הילד . הציורים הם כלי אבחוני מצד אחד, ומצד שני נותנים לנו פתרונות לקשיים איתם מתמודד הילד.